Sıfır Atık; israfın önlenmesi, oluşan atığın azaltılması, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir. Bireysel veya kurumsal olarak uygulanabilmektedir. Daha geniş kitlelere hitap etmesi, oluşan atık miktarının fazla olması ve yaşam standardı temelinin atılması açısından kurumsal uygulamalar büyük önem taşımaktadır. Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sıfır atık yaklaşımını öncelikle kendi binasında hayata geçirerek önderlik yapmaktadır.
Sıfır Atık Projesi Bakanlığımızın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde de uygulamaya başlanmış olup, 26.09.2017 tarihinde gerçekleştirilen Sıfır Atık Projesinin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılmış ve tüm Türkiye'de uygulanmasının temeli atılmıştır.
Kamu kurumlarında uygulanmaya başlanan ve tüm Türkiye’de yaygınlaşması amaçlanan sıfır atık projesinin sadece bir çevre duyarlılığı çalışması olmadığını aynı zamanda insanlığın geleceği adına bir sorumluluk vazifesi olduğunun bilincinde olmak gerekir.
Bu kapsamda; “Sıfır Atık Projesi” nin uygulamasına katılım sağlamak amacıyla 13.03.2018 tarihinde İl Müdürlüğümüz tarafından 30 ilçe Belediyesi ve 15 özel/kamu kurum ve kuruluşlar ile toplantı düzenlendi.
Toplantı sonrasında Sıfır Atık Yönetimi uygulamaları hakkında detaylı bilgi vermeye yönelik seçilen pilot tesislere, İl Müdürlüğümüzde bulunan; Atık Geçici Depolama Alanı, yemekhane ve idari ofislerimizde teknik gezi düzenlendi.