İzmir Valiliği
İzmir Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
İzmir Valiliği
İzmir Valiliği

KAMUOYUNUN DİKKATİNE...!

08 Kasım 2016
KAMUOYUNUN DİKKATİNE...!

 BASIN AÇIKLAMASI

 

DÜNYA ŞEHİRCİLİK GÜNÜ

Dünya Şehircilik Günü, 1949 yılından beri,  şehirlerin planlanmasının önemi ve farkındalığının artırılması amacıyla her yıl dünya çapında kutlanmaktadır.

Dünya genelinde bu yıl, konut, sürdürülebilir gelişme, sağlıklı toplumlar, ekonomik gelişme, altyapı, kentleşme, yönetişim temaları ile gerçekleştirilen Dünya Şehircilik Günü, ülkemizde "Şehircilik ve Eğitimi" ana teması çerçevesinde, gerçekleştirilmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak;  altyapısı sağlam, afetlere dayanıklı ve çevreye duyarlı şehirler oluşturmayı hedefleyerek şehirlerimizi "kimlikli, kişilikli, marka ve yaşanabilir" şehirler haline getirme amacı doğrultusunda çalışmalar  yürütülmektedir.

İzmir kentimiz, ithalat, ihracat, ticaret, turizm, ulaştırma, (liman, havaalanı) fuar, sanayi, tarih ve kültür, spor, sağlık hizmetleri, teknik ve idari hizmet fonksiyonlarına sahiptir. Bunun yanında artan nüfus ve kırdan kente göçün sebep olduğu sağlıksız ve afet riski taşıyan yerleşim alanları da mevcuttur. Bu kapsamda İzmir genelinde önem kazanan konuların başında Kentsel Dönüşüm gelmektedir.

İzmir’in afetlere yönelik karakteristiği, kaçak ve denetimsiz yapılarının oranı, denetimli yapı stokunun fiziksel (yaş) ve yapısal (depreme dayanıklılık) özellikleri değerlendirildiğinde; nitelikli ‘Kentsel Dönüşüm Uygulamalarının’ İzmir için kaçınılmaz olduğu görülmektedir. Bu alanlar içerisinde 540 hektarlık Karabağlar Riskli Alana ilişkin planlama sürecinin ve buna bağlı olarak konut tipolojilerinin neler olacağı konusunda Bakanlığımızca çalışmalar devam etmektedir.  Bu proje hayata geçirildiğinde; İzmir’deki Kentsel Dönüşüm çalışmalarına ivme kazandıracak, bulunduğu bölgeyi İzmir’in nefes alacağı cazibe merkezi haline getirecek örnek bir proje olacaktır. Kentsel dönüşüm vatandaşlarımızın hak kaybına uğramaması ve mağdur olmaması temelinde gönüllülük esasına dayalı, insanın yaşama hakkını önde gören, afet odaklı bir kentsel dönüşüm hareketinin uygulamasıdır.

Bu doğrultuda, 'yaşanabilir ve marka şehirler' hedefine ulaşmak için kentsel dönüşüm çalışmaları hızla sürdürülmekte, çevreyle dost, aşırı enerji harcamak bir yana enerjisini kendisi üreten, iklimsel verilerle birlikte hareket eden, atık suların geri kullanıldığı yeşil binaları kapsayan ulusal standartların oluşturulması hedeflenmektedir.

Kentsel dönüşüm, dünyanın büyük megapollerinde olduğu gibi ülkemizde de teknolojiden faydalanarak  taleplerin  mekansallaştırıldığı ekonomik, sosyal ve mekânsal bir model olarak tartışılmaktadır. Özellikle büyük bir bölümü plansız gelişim göstermiş olan ve deprem kuşağında bulunan İzmir ilimizde dönüşümün teknoloji ve gelecek kurgusu ile oluşturulması bir gereklilik olup bina ölçeğinden kentin tüm katmanlarına kadar bu gerekliliğin karşılanması amaçlanmaktadır.

Ayrıca uygulanacak kentsel dönüşüm modelinin kent ekonomisine katkısının ve kentlilerin bu ekonomiye dahil olma biçimlerinin yeniden tanımlanması gerekliliği, dönüşüm tartışmalarının sadece fiziksel unsurları ile değerlendirilmemesi anlamına gelmektedir.

Kentimizde, kentsel dönüşüm çalışmaları bu tartışmaların odağa konulduğu bakış açısı ile kent ekonomisinin ve yaşam standartlarının yükseltilmesi hedefi ile yürütülmektedir.

Şehirler, medeniyetin ve geleneksel kültürün sürdürülmesinde, doğal ve tarihi dokunun korunup, gelecek nesillere aktarılmasında hayati fonksiyona sahiplerdir. Geçmişinden kopuk bir mimariyle şekillenen, sosyal ve kültürel mirasını yitiren, yaşam kalitesini düşüren, insana ve çevreye karşı duyarsız olan bir şehirleşme yerine köklü medeniyetimizden referans alan  Sürdürülebilir ve Kimlikli şehirlere sahip olma yolunda var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

                                                                 Selahattin VARAN

                                                                     Çevre ve Şehircilik İl Müdürü

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır