http://www.sabah.com.tr/egeli/2015/05/11/izmirin-belediyeleri-donusumde-gecikti
İzmir'in belediyeleri dönüşümde gecikti
· Giriş Tarihi: 11.5.2015
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan kentsel dönüşüm konusunda birçok şehirde 10 yıldır önemli adımlar atıldığını ancak İzmir'de yerel yönetimlerin hiçbir şey yapmadığını söyledi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yetki verilmesiyle birlikte, kentsel dönüşümün İzmir'de son 3 yılda hız kazandığını belirten İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, 10 yıl önce çıkan 5393 sayılı yasaya rağmen İzmir'de belediyelerin kentsel dönüşümde bir adım atmadığını söyledi. Varan, "Belediye yasası çıktığı zaman büyükşehirlerde ciddi çalışmalar oldu. Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Şanlıurfa, bunlara birer örnek. Büyükşehir yasası ile bu kentler dönüştü. Ankara'yı görüyoruz. Kent 3 yıldır mı dönüşüyor? 7-8 yıldır dönüşüyor. Bu kentler işlerini yoluna koymuş. Keza İstanbul da aynı şekilde büyükşehir yasası ile dönüştü. 2012'de çıkan 6036 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi ile ilgili kanun aslında büyükşehir yasasının üzerine kaymak oldu" dedi. Varan, 6306 sayılı kanundan sonra İzmir'in dönüşümde hareketlenme yaşadığını dile getirerek, "Kentsel dönüşümde yerel yönetimler bu işin lokomotifi olmalıdır. Ama İzmir'e bakınca belediyelerin genelinde böyle bir çalışma yok. Vatandaşlar bize geliyor. Akredite olmuş firmaların denetimleri sonucu, riskli yapı müracaatlarını 1 hafta içerisinde sonuçlandırıyoruz. Belediyelerin bugüne kadar vatandaş yönelik bu tür çalışmayı yaptıklarını zannetmiyorum. Biz yapıyoruz" dedi.
DEPREMİ BEKLEMEYELİM
İzmir'de çarpık yapılaşma oranının yüzde 65 olduğunu hatırlatan Varan, şöyle devam etti: "Bütün büyükşehirlere ve büyük olmaya aday şehirlere bakın. Bu dönüşüm 10 senedir gerçekleşiyor. Sadece İzmir geride kaldı. İzmir'de birinci etapta 313 bin sağlıksız bina var. Ayrıca dönüşmesi gereken alanın boyutu da 47 milyon metrekare. 6306 sayılı yasa 5393 sayılı yasaya göre biraz daha avantajlı. Kredi desteği, kira yardımı, harçlardan muafiyet desteği var. 120 milyon liralık inşaatta 30 milyon lira gibi bir indirim var." Varan, İzmir'de kentsel dönüşüm sorununu çözmek için el ele verilmesi gerektiğini anlatarak, şunları söyledi: "İzmir'in gecekondu görünümünü ortadan kaldırmak lazım. Bu dönüşüm gerçekleştiği zaman enerji verimliliği artacak, altyapı tamamlanacak, parklar, otoparklar olacak, geniş yollar olacak. Yani sürdürülebilir çevre ve kent olacak. Bu yasalardaki amaç budur. Bunu düşünen insan bir an evvel kollarını sıvayacak. Hep birlikte bu gayreti gösterelim. Kentsel dönüşüm projelerini Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız açıklıyor. Bu asrın, yüzyılın projesi. Türkiye'de sık sık deprem oluyor, depremi beklemeyelim. Emniyetli binalarımızı yapalım ve mutlaka gönüllülük esas olsun." İzmir'in otopark probleminin de kentsel dönüşüm ile çözüleceği vurgulayan Varan, "Kentsel dönüşüm bütüncül bir plan olacağı için mutlaka otopark düzenlemesi yapılacaktır. Artık 'ver parayı otopark yapma' olmayacak. Kentsel dönüşüm yapılan alanlarda otoparklardan, parklara, kültür alanlarına aklınıza ne gelirse düşünülüp planlara eklenecek" dedi. Kentsel dönüşümde vatandaşın kandırılmasının mümkün olmayacağını belirten Varan, "Bizden bilgi almak isterlerse 7/24 açığız. Kanunla ilgili bilgili almak isterlerse internet sitemize bakabilirler. Sürekli sitemiz güncelleniyor. Dolayısıyla bu devirde kimse kimseyi aldatamaz"