BASIN AÇIKLAMASI
KONU : LADY TUNA isimli gemi kazası sonrasında yapılan çalışmalar ve ÇEŞME denizlerimizin şu anki durumu
İlimiz Gerence Körfezi mevkiinde “Su Ürünleri Yetiştiriciliği” faaliyetinde bulunan bir firmaya ait orkinos çiftliğinde yapılan orkinos hasadı sonrasında 9453418 IMO numaralı MV LADY TUNA isimli gemi, gümrük kontrollerinin yapılacağı koordinata hareket ederken, Çeşme Ildır Körfezi mevkiinde 38° 23.262 N; 026° 25.424 E (Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı tarafından alınan koordinatlardır) koordinatlarında 18.12.2016 tarih ve saat 13.40 sularında kayalıklara oturmuştur.
Kazaya, 5312 sayılı Kanun uyarınca deniz ortamında yetkili kurumlar olan Çeşme Liman Başkanlığı ve Çeşme Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı tarafından ilk müdahale yapılmıştır.
Gemiye, neden olduğu kirlilik nedeniyle deniz ortamında Çevre Kanunu uyarınca idari işlem yapma yetkisi bulunan Sahil Güvenlik Komutanlığınca 69.669 Türk Lirası İdari Para Cezası uygulanmıştır.
Yaşanan kirlilik ile ilgili olarak, geminin bağlı bulunduğu acente şirketi tarafından, acil müdahale hizmeti veren ve Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş firma görevlendirilmiş olup müdahale çalışmaları kapsamında kirliliğin yayılımının önlenmesi için öncelikle geminin etrafı bariyerle çevrilmiştir. Gemi bünyesinde kalan yakıtın bir barch gemisine tahliyesi ve ardından bertaraf tesislerinde uygun koşullar ile bertaraf edilmesi sağlanmıştır.
Denize sızan yakıt miktarı 75m3 tür. Bunun 62 m3’ü bariyerlerle toplanmış ve bertarafa gönderilmiştir. 12 m3 ise bariyer dışına kaçarak kıyıya ulaşmıştır. Geminin kendi büyüklüğü ise 4538 grosston dur.
Ancak kirliliğin gemi çevresinde kontrol altına alınmasının ardından denizden alınması işlemine başlanmasını müteakip hızı 98 km/sa ti bulan kuvvetli fırtına nedeniyle denizdeki müdahale güçleşmiş ve kirlilik Çeşme Paşalimanı, Ilıca Oteller Bölgesi, Ilıca Balıkçı Barınağı, Şifne, kıyılarına ulaşmıştır. Kıyıya ulaşan kirliliğin kontrol altına alınması amacıyla Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir acil müdahale firması temizlik çalışmalarına başlamış ve 140 kişilik bir ekip ile çalışmalar öncelikle kaba temizlik ardından kum ve kayalara bulaşmış kirliliklerin ince temizliğinin yapılması şeklinde sürdürülmüştür.
Firmalar tarafından yapılan temizleme işlemleri Müdürlüğümüz teknik ekiplerince sürekli denetlenmiş, meydana gelen olumsuzluklar İl Müdürlüğümüz denetiminde giderilmiş ve toplanan atıklardan kaynaklı çevre kirliliği oluşmaması için gerekli önlemler aldırılmıştır. Temizlik çalışmaları sırasında 991440 kg atık niteliğinde malzeme toplanmış olup toplanan atıklar lisanslı atık taşıma araçları ile lisanlı atık bertaraf tesisine gönderilmiştir.
27.01.2017 tarihinde Mavi Bayraklı plajlara sahip Sheraton Çeşme Otel, Ilıca Otel, 7800 Otel, Radisson Blu Resort Otel, Altınyunus Otel ve Boyalık Beach Otellerin talepleri üzerine TÜRKAK tarafından akredite olmuş ve Bakanlığımızca lisanslandırılmış kuruluş tarafından deniz suyunun kalite tespiti amacıyla deniz suyu numuneleri alınmış ve yağ gres tayini, PAH tayini, ham petrol ve türevleri tayinleri yapılmış olup; analiz sonuçlarına göre herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır.
Konu ile ilgili İzmir Valiliği Başkanlığında Çeşme Liman Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme Belediyesi, Kıyı Emniyeti İzmir İşletme Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığının yer aldığı Zarar Tespit Komisyonu oluşturulmuş ve kirlilik sonucu maddi zarara uğrayanların talepleri alınarak incelenmiş ve geminin P&I sigorta şirketine ödenmek üzere iletilmiştir. Çalışmalara Su ürünleri kooperatifleri yetkililileri, turizm sektörü temsilcileri gibi ilgililerde katılmıştır. Ayrıca komisyonda “canlı kaynaklar ve deniz yaşamına verilen zararları ve ileride meydana getirebileceği tüm ekolojik zararların” belirlenmesi için Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsüne araştırma yaptırılmasına karar verilmiş olup; Mart ayı itibariyle çalışmalara başlanmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü nün çalışması izleme süresi ile birlikte 1 yıl sürecektir.
Çeşme Liman Başkanlığınca P&I klübünden 4.160.000 dolar tutarında teminat mektubu alınmış olup Mal Müdürlüğüne teslim edilmiştir.
Yaz sezonu öncesinde temizlik çalışmalarının tamamlanması için azami gayret gösterilmiş ve Acil Müdahale firmasının temizlik işlemlerinin bitirildiğini bildirmesi üzerine ; 07.04.2017 tarihinde Zarar Tespit Komisyonu tarafından yerinde inceleme yapılmıştır. Komisyon temizlik çalışmalarının başarılı bir şekilde tamamlandığına kanaat getirmiş ancak yaz sezonu boyunca ortaya çıkabilecek olası kirliliklere hızlı müdahale edilebilmesi ve üniversitenin çalışmaları neticesinde çıkacak sonuçlara göre müdahalede bulunmak üzere en az beş kişilik bir ekibin hazır halde bulunmasında ve devriye görevi yapmasında yarar olduğu mütalaa edilmiştir.
Kaza anından beri yapılan tüm çalışmalar uluslararası bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olan İngiltere merkezli ITOPF tarafından yerinde izlenmiş ve 07.04.2017 tarihinde Zarar Tespit Komisyonu tarafından yerinde incelemeye ITOPF yetkilisi katılmış olup; temizlik çalışmalarının yeterli ve doğru biçimde yürütüldüğü beyan edilmiş ve raporlarında belirtilmiştir. Uygulanan yöntemler dünya üzerindeki benzer kazalarda uygulanan yöntemlerle aynıdır.
Kamuoyuna yansıyan bilirkişi raporunun bilimsel açıdan da incelenmesi için Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsüne iletilmiştir.
Tüm bu çalışmalar doğrultusunda Çeşme sahillerinin geçmiş yıllardan bir farkı kalmamıştır. Yine de daha detaylı bilgi almak isteyenlerin İl Müdürlüğümüz ile temasa geçebilecekleri, hatta halkımızın kirli olduğundan şüphelendiği noktalardan İl Müdürlüğümüz nezaretinde numuneler alınacağı hususu,
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.
ANALİZ SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ