BASIN DUYURUSU
DÜNYA ŞEHİRCİLİK GÜNÜ
Dünya Şehircilik Günü, uluslararası toplumun küresel kentleşmeye olan ilgisini arttırmayı, fırsatları ve şehirleşmenin zorluklarını ele almada ve şehirlerdeki sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunma konusunda ülke ve şehirlerarasındaki işbirliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır. 1949 yılından itibaren her yıl kutlanan Dünya Şehircilik Gününün genel teması “Daha İyi Şehir, Daha İyi Yaşam” olurken, bu yılın özel teması dünya genelinde “Sürdürülebilir ve Dirençli Şehirler Kurmak”tır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak; altyapısı sağlam, afetlere dayanıklı ve çevreye duyarlı şehirler oluşturmayı hedefleyerek şehirlerimizi "kimlikli, kişilikli, marka ve yaşanabilir" şehirler haline getirme amacı doğrultusunda çalışmalar yürütülmektedir.
9 Kasım 2017’de Bakanlığımızca düzenlenen Şehircilik Şurasının Sonuç Bildirgesinde, “Şehircilikte yeni vizyonumuz; insan odaklı, doğal kaynaklarını koruyan, tarihi ve kültürel varlıkları gözeten, dönüşüm fırsatını değerlendirerek şehirlerimizi afetlere hazır hale getiren, yenilikçi ve özgün, katılımcı, şeffaf ve çözüm odaklı ilkeler üzerine inşa edilmiştir” denilmektedir.
Bununla birlikte, söz konusu Şurada yer alan “Yeni şehircilik vizyon, fikir ve uygulamaların geliştirilmesini sağlayacak çok paydaşlı ulusal bir Şehircilik Araştırma Merkezi kurulmalıdır” tavsiyesi dikkate alınarak, kentimiz için de böyle bir merkezin ivedilikle kurulması yoluna gidilmelidir.
İthalat, ihracat, ticaret, turizm, ulaştırma (liman, havaalanı), fuar, sanayi, tarih, kültür, spor, sağlık hizmetleri, teknik ve idari hizmet fonksiyonlara sahip yaşanabilir kabul edilen ancak son 10 yılda yaklaşık 500.000 kişi daha artan ilimiz; kırdan kente ve kentten kente göçün sebep olduğu nüfus artışıyla birlikte hızla büyümektedir.
Bununla beraber İl Müdürlüğümüzce Bakanlığımızın strateji ve politikaları doğrultusunda; özellikle nüfus artışını absorbe etmeye yönelik mekânsal planlar geliştirmekte, afet riski taşıyan yerleşim alanlarını kentsel dönüşüm çalışmaları ile iyileştirmekte ve ilimiz için risk olasılığı yüksek ihtimalleri minimum seviyeye indirme gayreti içerisinde bulunmaktadır.
Ayrıca kaçak yapılaşmanın önlenmesi amacıyla Valiliğimiz önderliğinde ilçe kaymakamlıkları, yerel yönetimler ve güvenlik güçleri ile koordineli olarak yürütülen çalışmalar kapsamında kaçak yapıların yıkım işlemleri ve alandan tahliye edilmeleri tüm hızıyla devam etmektedir ve devam edecektir.
Şehirler; medeniyetin ve geleneksel kültürün sürdürülmesinde, doğal ve tarihi dokunun korunup gelecek nesillere aktarılmasında hayati fonksiyona sahiptirler. Geçmişinden kopuk bir mimariyle şekillenen, sosyal ve kültürel mirasını yitiren, yaşam kalitesini düşüren, insana ve çevreye karşı duyarsız olan bir şehirleşme yerine, köklü medeniyetimizden referans alan Sürdürülebilir ve Kimlikli şehirlere sahip olma yolunda var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.
Ülkemizin 2023 Çevre Ve Şehirleşme Vizyonu Olan
Bir Ülke Olması amaçlanarak Müdürlüğümüzce bu doğrultuda tüm çalışmalar gayretli bir şekilde yürütülecektir.
Tüm Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Selahattin VARAN
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü