İzmir Valiliği
İzmir Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
İzmir Valiliği
İzmir Valiliği

5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamaları

05 Haziran 2015
5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamaları
5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamaları
5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamaları
5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamaları
5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamaları
5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamaları
5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamaları
5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamaları

 5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamaları başladı. Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen kutlamada Saygı Duruşu, İstiklal Marşı okundu. İl Müdürümüz Selahattin VARAN ’ın konuşmasını yaptı. İl Müdürümüz Konuşmasında insan yaşamında özellikle kent ve çevre ilişkisine vurgu yaparak,  hayalindeki çevreye duyarlı kentin tanımını yaptı. Sonra çevre adındı okundu. Çevre Haftası programı ekte yer almaktadır. 

 Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sayın Selahattin VARAN’ın 5 Haziran Dünya Çevre Günü Konuşma Metni

Günümüzde dünya üzerindeki kaynakların etkin kullanımı ve devamlılığının sağlanabilmesi insanlığın başlıca sorumlulukları arasında yer almaktadır.

Bu doğrultuda üretimde çevreye verilen zararın minimize edilmesi adına doğru üretim tekniklerinin kullanılması, sürdürülebilirlik yaklaşımı ve kaynakların verimliliğini arttıracak olan enerji tasarrufu sağlayan projelerin geliştirilmesi de önemlidir.

Çevreci yaklaşım fikri Dünya’da ilk kez 5 Haziran 1972'de İsveç'in Stockholm şehrinde tartışmaya açılmış ve biraraya gelen 113 ülke tarafından bu gün Dünya Çevre Günü olarak ilan edilmiştir. 113 ülkenin katıldığı bu toplantıda; sürdürülebilir kalkınma, insanların yaşamlarının iyi bir düzeyde sürdürebilmeleri için gereksinim duydukları doğal kaynakları yenilenebilir biçimde, yani gelecek kuşakları da düşünerek kullanmaları kararı sonrasında, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) kurularak çevre konusunda uluslararası işbirliğine öncülük etme görevi bu örgüte devredilmiştir

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bizler bu yıl 43.sünü kutladığımız bu günde değil her gün, çocuklarımıza emanet olarak bırakacağımız toprağı suyu havayı  korumamız gerektiğini, sürdürülebilir kalkınma  bilincini vermeye çalışmaktayız .

Sürdürülebilir kalkınma; aynı zamanda bir ülkenin tüm sosyoekonomik politikalarının çevre politikaları ve stratejileri ile bütünleştirilmesini gerektirmektedir.

Ve sürdürülebilir çevrenin yanında “marka şehirler” kavramından bahsediyoruz.

Peki sürdürülebilir çevre ve marka şehir için ne gereklidir? Ya da daha somut düşünelim. İZMİR’imizi bir marka şehir yapmak için neler gerekmektedir? Bakın neler düşünüyor,  nasıl bir İZMİR hayal ediyorum ?

1-      Planlı bir şehir hayal ediyorum. İzmir’in imbatını iç mahallelere kadar ulaştıracak, kentsel yaşamın getirdiği trafik, gürültü, atıksu, katı atık sorunlarının oluşmasına engel olacak, refah düzeyi yüksek ve yeşille bütünleşmiş bir planlama ile düzenlenmiş bir şehir hayal ediyorum.

2-      Tabelalandırma, ilan- reklam düzenlemelerinin standartlaştırıldığı, kent mobilyalarının  kullanıldığı, kent estetiğinin sağlandığı bir şehir hayal ediyorum.

3-      Vatandaşlarımızın atıklarını rahat ulaştırabileceği ve kaçak döküme gerek bırakmayacak şekilde konumlandırılmış yeterli sayıda hafriyat toprağı, moloz depolama alanlarının, geri kazanım tesislerinin oluşturulduğu bir şehir hayal ediyorum.  

4-      Katı atıkların bir sorun olmaktan çıktığı, atık yönetim planını oluşturulmuş,  kaynağında geri dönüştürülebilir atıkların ayrı toplandığı,  hatta çöpten enerji üretimi gerçekleştiren bir şehir hayal ediyorum.

5-      Kanalizasyon sisteminin,  atıksuların arıtma tesisine körfezimize bypass yapılmasına gerek kalmayacak şekilde, aksamadan  iletilmesini sağlayacak şekilde düzenlendiği bu kaçaklardan dolayı körfezimizin kirlenme tehdidi altında olmadığı, arıtma tesislerine ulaşan TÜM atıksuların sağlıklı şekilde arıtılmasının sağlandığı bir şehir hayal ediyorum.

6-      Su, atık su, telefon, doğal gaz hatları vb. hizmetlerinin rastgele değil aynı kanal içinde yerleştirildiği planlı bir altyapı sistemi hayal ediyorum,

7-      Sürdürülebilir nitelikteki inşaat teknolojilerinin kullanıldığı, depreme dayanıklı yapı ve altyapıların üretildiği, mevcut yapıların güçlendirilmesi ve rehabilitasyonunun sağlandığı, kentsel dönüşümün tamamlanma aşamasına geldiği bir şehir hayal ediyorum.

8-      Binalarda ve ısıtma-soğutma sistemlerinde enerji verimliliğinin uygulandığı, mevcut binalar için mantolama çözümü öne çıkarılırken, yeni binalarda süper yalıtkanlar kullanıldığı, bina çatılarının yeşillendirilmesi ( yeşil çatılar ) suretiyle enerji tasarrufu sağlandığı,  atık suyun ve yağmur suyunun değerlendirilmesi, evsel katı atığın değerlendirilmesi yapılan  “çevre dostu” yeşil binalardan oluşan bir şehir hayal ediyorum.

9-      Her alanda Sürdürülebilir Kalkınma kavramı çerçevesinde hava, deniz ve toprak kirliliğinin önlenmesine ve kontrolüne yönelik teknolojilerin geliştirilerek yaygınlaştırıldığı bir şehir hayal ediyorum.

Sürdürülebilir kalkınma anlayışının uygulanabilmesinde;  şehirlerin geleceği ile ilgili her bireyin ve kademenin sorumlu olduğu anlayışıyla hareket etmesi ve  toplumsal açıdan kilit aktörler olan tüm kurumların bu sürece aktif şekilde katılması önem arz etmektedir.

Herkesin temiz bir cevrede yaşaması anayasal haktır gerçeğinden hareket ederek planlı, sağlıklı,  sosyal donatılarla zenginleştirilmiş yaşam alanları,  çocuklarımızın oynayabileceği yeşil parklar, isi, dumanı olmayan sanayi tesislerini var etmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak hiç zor değil.

 HAYAL EDELİM, TALEP EDELİM, HEDEFLEYELİM, PLANLAYALIM VE GERÇEKLEŞTİRELİM

-“Bu dünya, bu tabiat yalnızca bir nimet değil, aynı zamanda bir emanettir.

Hepinize yaşanabilir ve temiz bir çevrede, mutlu ve sağlıklı bir ömür dilerim...

Çevre Günü Haftası

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır