http://www.hurriyet.com.tr/cesmede-deniz-yakittan-temizlendi-40447172
Çeşme'de deniz yakıttan temizlendi
Taylan YILDIRIM / İZMİR, (DHA)
04 Mayıs 2017 - 14:57Son Güncelleme : 04 Mayıs 2017 - 15:38
İZMİR'in Çeşme ilçesi açıklarında Lady Tuna adlı geminin karaya oturması ve 50 ton yakıtın denize sızmasıyla birlikte başlayan çevre kirliliğiyle ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yakıtın temizlendiği ve denize girilebileceğine dair rapor verdi. İl Müdürü Selahattin Varan da, ilçenin turizmini kimsenin baltalamasına izin vermeyeceklerini söyleyip, "Çeşme denizi tertemiz oldu. Yerli ve yabancı turistlerimiz gönül rahatlığıyla tatillerini yapabilirler" dedi.
Geçen aralık ayında, Panama bandıralı Lady Tuna adlı gemi, Çeşme açıklarında karaya oturdu. Ildırı kıyılarındaki çiftlikten balık toplayan nakliye gemisinden sızan 50 ton yakıt, turizm cenneti ilçenin denizini kirletti. Kazadan sonra temizlik çalışmaları başlatıldı. Bu arada yakıtın temizlenmemesi durumunda ilçenin turizmin büylük zarara göreceği açıklamaları yapıldı. Yaklaşan yaz sezonu öncesinde Çeşme'nin gözde sahillerinden Ilıca ve Paşa Limanı'yla ilgili önemli bir açıklamayı da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yaptı. Temizlik çalışmalarının tamamlanmasıyla özellikle, Ildırı Körfezi, Yıldız Burnu, Ilıca ve Paşalimanı koylarında ölçümler yapıldı. Analizler ve denizden alınan numunelerin detaylı incelemesinin sonuçları paylaşıldı. 5 ayrı bölgede ölçümlerle ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile TÜBİTAK rapor hazırladı. Raporda, su değerlerinin, yönetmeliğe ve insan sağlığına uygun bulunduğu bilgisine yer verildi. Raporda, başta Ildırı olmak üzere, Paşalimanı, Ilıca ve Yıldız Burnu gibi alanlarda denize girilebileceği de yer aldı.
TEMİZLİK SONA ERDİ VE İNCELEME SÜRECEK
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün yanı sıra Çeşme Liman Başkanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Çeşme Belediyesi, Kıyı Emniyeti Bölge Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Ege Deniz Bölge Komutanlığı'nın yer aldığı Zarar Tespit Komisyonu'nun kirlilikle ilgili incelemelerinin bir yıl süreceği açıklandı. Yine Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü'nün denize sızan petrol atıklarının uzun vadeli etkilerini araştırmayı sürdürdüğü belirtildi.
İL MÜDÜRÜ: TURİZMİ BALTALATMAYIZ
Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan da, ilçenin turizmini kimsenin baltalamasına izin vermeyeceklerini söyleyip, "Çeşme denizi tertemiz oldu. Yerli ve yabancı turistlerimiz gönül rahatlığıyla tatillerini yapabilirler" dedi.
http://www.egedesonsoz.com/haber/bakanliktan-lady-tuna-faciasi-nda-izmir-i-rahatlatan-rapor/953258
Bakanlıktan 'Lady Tuna faciası'nda İzmir'i rahatlatan rapor! Çeşme’de geçtiğimiz Aralık ayında Lady Tuna isimli geminin karaya oturması sebebiyle oluşan çevre felaketi ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ayrıntılı bir rapor yayınladı. Hazırlanan rapora göre 1 milyon tona yakın atık temizlenirken denize girilmesinin önünde engel kalmadığı açıklandı. Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ – Çeşme’de Lady Tuna gemisinin karaya oturması sonucu gemiden sızan yakıt çevre felaketine neden olmuştu. Yaklaşık 50 ton yakıt denize sızarken ülkemizin önemli plajlarından olan ve büyük rağbet gören Ildır ve Paşa Limanı bölgesindeki temizlik çalışmalarında sona gelindi. Aralık ayından bu yan yapılan çalışmalar ile ilgili olarak yaz sezonu öncesi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yürekleri su serpen açıklama geldi. Yürütülen çalışmaların ardından ham petrol tamamen temizlenirken plajlar da eskisi gibi kullanılabilir seviyeye ulaştı. Söz konusu kaza ile ilgili nakliye gemisine ceza kesilirken denizdeki son durum ile ilgili ayrıntılı bilgilendirme yapıldı.
İNSAN SAĞLIĞINA UYGUN
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TÜBİTAK imzalı raporlara göre, denizdeki su değerleri ve kalitesi yönetmeliğe ve insan sağlığına uygun bulunduğu vurgulandı. Açıklamada İzmir Valiliği başkanlığında, Çeşme Liman Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme Belediyesi, Kıyı Emniyeti Bölge Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Ege Deniz Bölge Komutanlığı'nın yer aldığı Zarar Tespit Komisyonu tarafından yapılan incelemelerin toplamda bir yıl süreceği açıklandı. Ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü'nün denize sızan petrol atıklarının uzun vadeli etkilerini araştırmayı sürdürdüğünü belirtildi.
1 MİLYON TONA YAKIN ATIK!
Uluslararası bağımsız sivil toplum kuruluşu olan İngiltere merkezli ITOPF tarafından yapılan denetlemelerde ise 991 bin 440 ton atığın bertaraf edildi. Tedbirin elden bırakılmayacağını açıklayan Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü, beklenmeyen veya havanın ısınması ile ortaya çıkabilecek olası kirliliklere ivedi olarak müdahale edilmesi için bölgede 6 uzman personel bekletileceğini açıkladı. Müdürlük, Çeşme sahillerinin geçmiş yıllardan bir farkı kalmadığı ve tatil için rahatlıkla Çeşme’nin tercih edilebileceğini açıkladı.