Nerede Ne Yenir?

İZMİR YEMEK TARİFLERİ

 

İzmir'in Yemekleri

 

Gastronomi uzmanlarına göre, dünyanın en zengin mutfakları; Türk, Fransız ve Çin mutfaklarıdır.Türk mutfağının çeşit açısından böyle zengin olmasının ve lezzet açısından da böyle beğeni toplamasının başlıca nedeni, yiyecek ve içecek yapımında kullanılan hammadde kaynaklarımızın çokluğundandır.Bu imkan, milli değerlerimizin ve tarihimizin eski ve köklü bir uygarlığa sahip olması son derece güzel bir şekilde değerlendirilmiş ve geliştirilmiştir.

 

İzmir ve yöresinin yemekleri  çeşit açısından son derece zengin olup, Ege, Akdeniz ve Anadolu mutfaklarının özgün bir bileşimidir. Yörenin bitki örtüsünün yanı sıra, çok kültürlü toplumsal yapısı da bu oluşumda etkendir.

BELLİ BAŞLI YEMEKLERİ:
Bulamaç çorbası,
tarhana çorbası,
tere çorbası,
trança kellesi çorbası,
kirde,
sakız yahnisi,
mücver,
İzmir köftesi,
papaz yahnisi,
enginar dolması,
domates bastısı,
yer elması,
revani,
ıspanak boranisi,
razı kavurması,
Efes arapsaçı,
şevketi bostan,
ebegümeci,
radika salatası.

İzmirin kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden kumru ve çay